Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att stoppa det planerade EU-direktivet om 65 timmars arbetsvecka.
Nyligen presenterade EU-kommissionären Stavros Dimas ett förslag till nytt arbetstidsdirektiv som ska göra det möjligt att ha 65-timmars arbetsvecka. Om förslaget blir verklighet så kommer det att vara upp till varje medlemsstat att avgöra om det ska tillämpas eller ej.
Jag anser att det finns stora risker med förslaget och att det på sikt kan leda till att de länder som idag har en normal arbetsvecka på ca 40 timmar tvingas att öka arbetstiden. Ökar ett av EU:s medlemsländer längden på sin arbetsvecka blir naturligtvis trycket mycket stort påövriga länder att genomföra samma utökning av arbetstiden. Framför allt i de länder som har ett högt löneläge kan frestelsen antas vara stor att genomföra drastiska arbetstidsförlängningar.
Denna situation är något som redan nu diskuteras bland arbetsgivare i både svenska och europeiska företag. Det senaste exemplet är General Motors agerande i Trollhättan och Rüsselsheim, där General Motors sätter press på de svenska och tyska fackföreningarna och de anställda att öka sin arbetstid.
Ett EU-direktiv skulle öka trycket på ländernas regeringar att acceptera försämringar av arbetsvillkoren. Den påstådda frivilligheten för medlemsländerna att införa en kraftigt förlängd arbetsvecka kommer snabbt att kunna förändras till reellt tvång.
Förslaget om möjligheten till 65-timmars arbetsvecka är inte förenligt med vare sig ett gott arbetsliv eller en god europeisk arbetsmarknad. Två faktorer som är viktiga och värdefulla, inte bara för de anställda utan även för företag som är seriösa och har en hög ambition, är kraven på process- och produktkvalitet.
Den totala arbetslösheten i EU-länderna är mycket hög och en förlängning av arbetsveckan kommer att ytterligare öka den. För de som arbetar så långa veckor blir det ytterst slitsamt både mentalt och fysiskt. Detta i en tid då det redan finns stora problem med både utbrändhet och fysisk förslitning.
Kommissionens förslag ska nu processas för att det slutligen ska kunna fattas ett beslut om nytt direktiv. Det är ytterst viktigt att Sverige engagerar sig i denna process och påverkar frågans behandling. Målet måste vara ett förbättrat arbetsliv och en förbättrad arbetsmarknad.
Stockholm den 29 september 2004 |
|
Kenneth G Forslund (s) |