Motion till riksdagen
2004/05:A256
av Göte Wahlström m.fl. (s)

Lönebidrag


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om lönebidrag.

Motivering

Arbetsmarknadsverket konstaterade föregående år att man nått de mål som satts upp vad gäller antal anställda med lönebidrag. Således hade ca 60 800 personer anställning med detta stöd som grund för sitt deltagande på arbetsmarknaden. Innevarande år signaleras att denna siffra kan tänkas sjunka. Länsarbetsnämnderna kommer att genomföra stora insatser för att med aktiva åtgärder medverka till att stora grupper långtidsarbetslösa slussas tillbaka till den reguljära arbetsmarknaden. Ett steg i denna process kan vara lönebidraget.

Det krontalstak som gäller för anställning med lönebidrag har legat på en förhållandevis låg nivå under många år. Detta innebär att det har varit svårt för många arbetsgivare, inte minst de ideella organisationerna, att bära de ökade kostnader som uppstått. Främst genom de avtal som träffats av arbetsmarknadens parter om löneuppräkningar. Detta bromsar arbetsgivarnas vilja att upplåta plats för en funktionshindrad anställd. Det har också indirekt medverkat till svårigheter att omförhandla de nivåer som gällt för ersättning mellan Arbetsmarknadsverket och arbetsgivare.

Ytterst handlar det om lagstiftningens trovärdighet, eftersom de procenttal som besluten omfattar inte återger den ekonomiska verkligheten. En konsekvens av detta har blivit att lönebidragets procentnivå inte fastställs utifrån syftet med lönebidragen, nämligen den begränsning av arbetsförmågan som den arbetssökande har, utan i allt för stor utsträckning efter det ekonomiska utfallet.

Ambitionen att kunna erbjuda möjlighet till inträde på arbetsmarknaden via lönebidrag hotas genom att arbetsgivare har svårt att bära de ökade kostnaderna.

Stockholm den 24 september 2004

Göte Wahlström (s)

Margareta Sandgren (s)

Martin Nilsson (s)

Helene Petersson (s)

Carina Hägg (s)