Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att man från statligt håll redovisar Norrköping-Linköping som en gemensam arbetsmarknadsregion.
Fjärde storstadsregionen utgörs av städerna Linköping och Norrköping samt orter inom pendlingsavstånd från dessa städer (de lokala arbetsmarknadsregionerna). Geografiskt ligger inte de båda städerna längre från varandra än motsvarande olika delar av Stockholmsregionen.
Sedan Norrköping och Linköping för en tid sedan valt att marknadsföra sig tillsammans har ett storstadsområde med 260 000 invånare (lika stort som Malmö stad) skapats. I takt med det ökade samarbetet har kommunikationerna förbättrats och 6 700 personer pendlar nu varje dag mellan städerna. Norrköping-Linköping är de facto EN arbetsmarknadsregion.
Tyvärr behandlar inte staten Norrköping-Linköping som en region. Det innebär bland annat att regionen går miste om såväl utländska företagsetableringar som statliga infrastrukturinvesteringar. Eftersom städerna redovisas separat tror investerare att arbetskraftstillgången är mycket mindre än den är. Här är AMS ansvarig myndighet och bör ompröva arbetsmarknadsregionindelningen då denna justeras 2005. Nuteks redovisning av statistik och den regionindelning som initierats gentemot EU och som för Östergötlands del är en skrivbordsprodukt utan vare sig geografisk eller funktionell samhörighet, ligger däremot på Näringsdepartementets bord.
Två tvillingstäder av Norrköpings och Linköpings storlek är unikt i Sverige. I andra länder finns däremot denna företeelse, och där har man haft stora fördelar av att behandlas som en region. Om det går att skapa en ny slagkraftig region som ger fördelar i ett internationellt marknadsföringsperspektiv och som med sin närhet till Stockholm i vissa fall även kan förstärka Stockholmsregionen borde man från statligt håll underlätta detta.
Stockholm den 22 september 2004 |
|
Louise Malmström (s) |
Billy Gustafsson (s) |