Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om behovet av att arbeta för ökad jämställdhetspolitik i EU.
Sverige har i dag den största andelen förvärvsarbetande kvinnor i EU. Vi ska tacka våra föregångare i regering och riksdag för det målmedvetna arbetet för ökad jämställdhet i Sverige. Vi är stolta men inte nöjda. Fortfarande kan vi se att kvinnor diskrimineras på lönesidan inom arbetsmarknaden samt att få kvinnor innehar höga poster i företagsvärlden.
Vi har tagit stora steg i rätt riktning i och med införandet av fri skolmat, barnomsorg till alla, generös föräldraförsäkring, maxtaxa, äldreomsorg m.m. Nu får vi inte slå oss till ro, utan måste fortsätta kampen för att alla ska få lika värde och möjligheter oavsett kön, ålder, etnisk bakgrund eller sexuell läggning.
Vi får heller inte slå oss inte till ro med hur vi har det i vårt land. Många av de tjänster kvinnor i Sverige utför som lönearbete utförs i andra länder oavlönat och företrädesvis av kvinnor. Om vi ska klara målsättningen från Lissabonmötet 2000 att unionen till 2010 ska vara världens snabbast växande ekonomi med full sysselsättning och samtidigt uppnå en hållbar utveckling måste vi jobba mer med att driva på jämställdhetsarbetet tillsammans.
Sveriges regering har också varit tydlig med att man vill att Sverige ska ta ett särskilt ansvar för att jämställdhetsaspekter integreras i samtliga EU:s politikområden.
I Sverige har vi erfarit att kampen för jämställdhet har fört oss framåt och ökat vår välfärd för såväl kvinnor som män. För att vinna morgondagens frågor behöver vi arbeta mer för att få en ökad jämställdhet i alla EU:s medlemsländer. Vi behöver mer av kvinnliga perspektiv på frågorna som behandlas i EU och i dess olika organ som Europeiska centralbanken till exempel. Vi behöver se fler kvinnor i maktens alla korridorer för att kunna få med kvinnoperspektiv på EU-besluten, som ju angår oss alla. Vi behöver arbeta hårdare för att dela med oss av våra erfarenheter till våra systrar och bröder i Europa. Genom vårt medlemskap i Europeiska unionen kan vi tillsammans påverka de frågor som är gemensamma och berör oss.
Med en ökad satsning på jämställdhetsfrågor, genom att satsa på kvinnors arbete, frihet och rättvisa kan vi förbättra villkoren för alla i EU:s medlemsländer, men också visa på möjliga vägar för övriga världen. I Sverige har vi den politiska viljan till förändring. Vi kan utgå från en styrkeposition i dagsläget. Styrkepositionen hämtar vi från de politiska framsteg för kvinnor som vi hittills lyckats uppnå i Sverige och som vi nu kan kämpa för inom EU.
Det är därför angeläget att Sverige fortsätter jämställdhetsarbetet och föreslår kvinnor till olika chefsposter i EU:s olika organ där vi har rätt att lägga fram kandidater. Det är också oerhört väsentligt att Sverige är pådrivande i de direktiv som unionen förhandlar kring. Förbud av diskriminering på grund av kön vid tillgång till och tillhandahållande av varor och tjänster är ett exempel.
Vi kan dock konstatera att vi fortfarande har en hel del att arbeta med på hemmaplan. Vår arbetsmarknad är fortfarande starkt könssegregerad. Kvinnorna i Sverige arbetar framför allt med att ge god omsorg till barn, gamla och sjuka. Det är kvinnor som lär ut viktiga kunskaper i skolan. Det är kvinnor som betalar ut ersättning till dem som är sjuka eller studerar. Männen arbetar företrädesvis inom industrin och i den privata tjänstesektorn. För att få en mer rättvis lönesättning och bättre arbetsmiljö och större möjligheter till befodringsgångar behöver den könssegregerade arbetsmarknaden brytas. För det behövs opinionsbildning för att ändra vårt synsätt vid yrkesval på lång sikt. På kort sikt behövs fler brytprojekt och en medveten yrkesvägledning.
Vi måste klara dessa utmaningar och fortsätta att gå före andra länder men också lära oss nytt genom att jämföra och ta in goda exempel från övriga medlemsländer om hur de har handskats med sina jämställdhetsfrågor på arbetsmarknaden.
Världen är större än Sverige. Det räcker inte längre med att "bara" kämpa för rättvisa i Sverige med svenska förhållanden. Svenska kvinnor behöver vara med och skapa framtidens nya ideal, värderingar och förhoppningar i EU:s medlems- och kandidatländer.
Tillsammans ska vi fortsätta driva kampen för hela lönen och halva makten för kvinnor i alla länder. Tillsammans med kvinnorna och jämställda män i Polen, Finland och Spanien och andra länder står vi starkare i vårt arbete för ökad jämställdhet i Europa och i världen. Det vinner vi alla på.
Stockholm den 27 september 2004 |
|
Christina Axelsson (s) |
|
Börje Vestlund (s) |
Eva Arvidsson (s) |