Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförsom åtgärder för att förhindra att anställda som blir uppsagda hamnar i arbetslöshet.
Lagen om anställningsskydd är i grunden en bra lag. Även bra lagar behöver förändras med hänsyn till att vi numera är medlemmar i EU, samt att vi har en hög arbetslöshet som kräver en ännu aktivare arbetsmarknadspolitik än tidigare.
I dag anser vi att en sjukskriven har tappat/alt. riskerar att tappa kontakten med arbetslivet vid en frånvaro på fyra veckor, därför ska företagen göra en rehabiliteringsplan för möjligheten att återgå till arbete. En anställd som blir uppsagd på grund av arbetsbrist och har en uppsägningstid enligt LAS på 1 upp till 6 månader som avtalsmässigt kan bli arbetsfri får en ännu längre frånvaro från arbete än en sjukskriven utan att åtgärder sätts in.
Efter en lång arbetsfri uppsägning där han/hon aktivt sökt arbete men ej lyckats få något arbete har man först blivit arbetslös. Det blir då dags att anmäla sig till a-kassan förutom arbetsförmedlingen som arbetslös.
När ytterligare 90 dagar har gått så ska arbetsförmedlingen tillsammans med den arbetslösa göra en handlingsplan som ska leda till arbete.
Nu har det gått nästan 39 veckor om den arbetslöse hade 6 månaders uppsägningstid och 17 veckor om man hade 1 månads uppsägningstid. Den arbetslöse har i båda fallen tappat all kontakt med arbetslivet som gör det mycket svårt för den arbetslöse att komma tillbaks till arbetslivet utan omfattande och kostsamma insatser.
Vi måste föra en ännu aktivare arbetsmarknadspolitik för att förhindra att anställda som blir uppsagda ska hamna i arbetslöshet.
Därför föreslår jag att vi moderniserar LAS för att mer aktivt kunna förhindra att uppsagda blir arbetslösa. Detta kan göras om de som blir uppsagda med omedelbar verkan ska stå till arbetsmarknadens förfogande och kunna bli hänvisade arbete redan första uppsägningsdagen.
Under uppsägningstiden betalar arbetsgivaren uppsägningslön och om arbetsförmedlingen hänvisar annat arbete under uppsägningstiden ska resterande uppsägningslön tillfalla LAN (länsarbetsnämnden). Dessa ekonomiska medel ska sedan kunna användas för att hjälpa andra uppsagda som inte kan få arbete omedelbart utan det krävs vissa kompetens/utbildningsinsatser.
Under uppsägningstid har arbetsgivaren som sagt upp vederbörande skyldighet att betala uppsägningslön under uppsägningstid när han/hon är i åtgärd. Kostnaderna för kompetens/utbildningskostnaderna betalas av LAN av de ekonomiska medel som kommit in från de som ej behövt använda hela sin uppsägningstid. Kostnadsmässigt bör ett sådant här system kunna bli kostnadsneutralt.
Dessutom hjälper vi aktivt uppsagda till annat arbete eller åtgärd som leder till arbete innan den uppsagde blir arbetslös.
Stockholm den 24 september 2004 |
|
Christer Erlandsson (s) |