den 23 mars

Fråga 2003/04:970 av Anita Brodén (fp) till justitieminister Thomas Bodström om efterlevandes situation i försäkringssammanhang

När någon flyttar behöver det bara göras en adressändring på ett papper och alla berörda myndigheter blir underrättade. När någon dör sker nästan ingenting med automatik. Försäkringsbolagen har ingen skyldighet att hålla sig underrättade när någon dött och meddela efterlevande att den avlidne hade en försäkring hos dem. Det som den avlidne tidigare sparat i en livförsäkring syns inte i aktuella papper. De efterlevande måste själva ringa till samtliga försäkringsbolag för att ta reda på om den avlidne hade tecknat någon försäkring hos dem. Detta gäller även försäkringar som tecknats genom ett fackligt förbund. En del anförvanter har ingen kännedom om detta förfaringssätt medan andra känner till systemet men anser det vara psykiskt påfrestande att själva tvingas ta dessa kontakter.

Enligt TV-programmet Uppdrag granskning ligger det åtskilliga miljoner och "skvalpar" i försäkringsbolagens kassor som ingen gjort anspråk på. Detta är anmärkningsvärt @ inte minst i vårt datoriserade samhälle. Skattemyndigheten skickar inte ut dödsfallsintyget automatiskt. Pensionsutbetalningen, där det var aktuellt, stoppas inte heller automatiskt utan den anhörige får senare återbetala beloppet i efterhand. Ansökan till försäkringskassan måste ske inom tre månader för att man inte ska gå miste om retroaktiv änkepension. Detta sker automatiskt först efter 65 års ålder.

Min fråga till ministern är om han har för avsikt att se över detta så att situationen för efterlevande kan underlättas.