den 17 mars

Fråga 2003/04:922 av Åsa Lindestam (s) till kulturminister Marita Ulvskog om militärmusikens bevarande

De militära musikkårernas notarkiv är en viktig del av vårt kulturarv. Musiken var en del av ledandet av förbandet, men användes även som avkoppling. Framväxten av militärmusiken är främst ett 1800-talsfenomen som bekostades av respektive regemente, men som övertogs av staten från början av 1900-talet. Från år 1971 övertog Utbildningsdepartementet ansvaret för musikkårerna, vilka i sin tur ombildades till regionsmusikavdelningar och så var fallet till i början av 1990-talet då försvaret återigen delvis började sätta upp sina egna musikkårer.

Dessa olika formationer och ansvar har inneburit att noter och andra dokument som härstammar från militärmusiken i dag finns utspridda på en rad olika ställen och att förvaring och arkivering av materialet skiftar från ställe till ställe. En del återfinns ute på de lokala förbanden, några hos Krigsarkivet, en del på Försvarsmusikcentrum i Strängnäs och annat hos länsmusikavdelningarna.

De inventeringar som har gjorts, främst av Krigsarkivet, har visat att det saknas pålitlig översikt över det totala beståndet av de militära musikkårernas notarkiv, att katalogiseringen av materialet är otillfredsställande, samt att notarkiven i dag saknar tillfredsställande hantering, såsom användning av arkivboxar, vilket sammantaget innebär en risk för att ovärderligt material förstörs.

Med anledning av detta undrar jag vilka åtgärder kulturministern avser att vidta för att säkerställa att dokumentet gällande militärmusik bevaras på ett tillfredsställande sätt, i enlighet med ovanstående text.