Fråga 2003/04:917 av Tina Acketoft (fp) till socialminister Lars Engqvist om abort för utländska kvinnor i Sverige
I motionsfloran till riksdagen återkommer ständigt yrkande från Folkpartiet, och även andra partier, om att riksdagen bör besluta om rätt till abort för utländska medborgare. Som regel begär motionärerna att abortlagen ska ändras så att utländska kvinnor kan få abort utförd i Sverige på samma villkor som gäller för annan sjukvård.
Enligt 5 § abortlagen (1974:595) får abort, i dags läge, utföras endast om kvinnan är svensk medborgare eller bosatt i Sverige eller om Socialstyrelsen av särskilda skäl lämnar kvinnan tillstånd.
Regeringen har den 23 oktober 2003 beslutat att en särskild utredare ska analysera förutsättningarna för och konsekvenserna av att utländska kvinnor, som inte är bosatta i Sverige och som inte är asylsökande, får rätt att göra abort i Sverige under förutsättning att de själva står för kostnaderna (dir. 2003:134). Man kan emellertid förmoda att en kvinna från ett land med en mer restriktiv abortlagstiftning än den svenska inte skulle få ingreppet betalt av sitt hemlands hälso- och sjukvård. Därför ingår i direktivet en kostnadsanalys, en redovisning i vilken mån frågan om abort tas upp inom EU, de straffrättsliga konsekvenserna samt hur opinionen i de andra länderna skulle kunna påverkas om utländska kvinnor ges möjlighet att få abort i Sverige etcetera.
När avser socialministern att lägga fram förslag baserade på utredningen?