den 12 mars
Fråga 2003/04:900 av Alice Åström (v) till utrikesminister Laila Freivalds om USA:s blockad och utvecklingen av demokrati på Kuba
USA:s blockad av Kuba utgör en form av ekonomisk krigföring mot befolkningen i landet. Blockaden hämmar den ekonomiska utvecklingen. Blockaden avser att knäcka regimen på Kuba. Regimen på Kuba har reagerat genom att försätta landet i en form av undantagstillstånd och begränsat de demokratiska fri- och rättigheterna, vilket har medfört att människor fängslats för sina åsikters skull och har hävdat sina uppfattningar, vilket i sin tur inneburit att regimen gjort sig skyldig till brott mot de mänskliga rättigheterna. Det finns två åtgärder att vidta för att medverka till en förbättrad situation på Kuba. Den ena är att häva blockaden, varvid ett argument för begränsningarna av de demokratiska rättigheterna skulle försvinna. Den andra är att inta en kritisk hållning till begränsningarna av de demokratiska rättigheterna och utveckla kontakter med krafter som eftersträvar en utvidgning av demokratiska fri- och rättigheter såsom yttrande- och organisationsfrihet. Det är väl känt att Sverige tillsammans med en överväldigande majoritet av FN:s medlemsstater är motståndare till blockaden av Kuba. Mer oklart är vad Sverige gör när det gäller att stödja en utvidgning av de demokratiska fri- och rättigheterna på Kuba.
Jag vill fråga utrikesministern Laila Freivalds:
Vad avser ministern att göra för att understödja kampen för de demokratiska fri- och rättigheterna såsom tanke-, yttrande-, organisationsfrihet med mera på Kuba?