den 2 mars

Fråga 2003/04:840 av Allan Widman (fp) till kulturminister Marita Ulvskog om medlemskap i trossamfund

Fram till 1951 års religionsfrihetslag gällde obligatoriskt medlemskap i Svenska kyrkan för evangelisk-lutherska trosbekännare och i de judiska församlingarna för judiska bekännare. För övriga trosbekännare var medlemskap i de juridiska personer som trossamfunden förfogar över frivilligt (den vanligaste formen för trossamfunden utanför Svenska kyrkan och de judiska församlingarna var den ideella föreningen).

Det obligatoriska medlemskapet avskaffades 1951 i och med religionsfrihetslagen eftersom det ansågs strida mot religionsfriheten redan under 1809 års RF, som denna tillämpades vid den tiden. Däremot infördes ett automatiskt medlemskap i Svenska kyrkan med rätt till utträde för de evangelisk-lutherska trosbekännarna. Men också denna modell ansågs strida mot religionsfriheten i 1974 års regeringsform och kunde bara vara kvar genom övergångbestämmelserna till regeringsformen. Denna modell avskaffades 1996.

Det registrerade trossamfundet Romersk-katolska kyrkan tillämpar för sin del @ med gillande av statsmakterna genom uppbördshjälpen @ just ett sådant system som Svenska kyrkan hade tillgång till mellan 1951 och 1996, men som sedermera alltså avskaffats för Svenska kyrkan.

Vad avser kulturministern att vidta för åtgärder för att likställa Romersk-katolska kyrkan med andra trossamfund så att ett automatiskt medlemskap i strid med den grundlagsstadgade religionsfriheten inte tillämpas?