Fråga 2003/04:800 av Gudrun Schyman (v) till utbildningsminister Thomas Östros om könsmaktsordning, kommunikation och konfliktlösning i all lärarutbildning
Många har redan sett filmen Hip, hip, hora! om 15-åriga Sofie, som efter en urspårad fest, utnämns till skolans "hora". Många känner igen sig i den vanmakt som visas.
En högstadieelev skriver så här (AB den 17 februari 2004): "Det är jobbigt att bli kallad hora utan orsak. Men vad kan man göra när man inte får någon hjälp från skolan? Lärarna måste göra något, något mer. Snart orkar inte vi tjejer längre, att få orden efter oss hela tiden. Man ger upp, låter det komma. Vi orkar inte snacka emot, orkar inte försöka kaxa tillbaka."
En högstadielärare skriver så här: "För att vi lärare ska veta hur vi ska arbeta i skolan med eleverna för att leva upp till jämställdhetstanken i läroplanen måste vi få kunskap om det redan på lärarhögskolan. Vi måste veta hur man diskuterar med eleverna i frågor som rör kön, makt och normer för att förhindra att kränkande behandling och sexuella trakasserier uppstår."
Jag vill fråga utbildningsminister Thomas Östros:
Avser ministern att vidta några åtgärder för att lärarutbildningen ska ge nödvändiga kunskaper i könsmaktsordning, kommunikation och konflikthantering?