den 14 oktober

Fråga 2003/04:80 av Inger Davidson (kd) till utbildningsminister Thomas Östros om Sveriges deltagande i den internationella läsundersökningen PIRLS

Förmågan att hantera språket är av avgörande betydelse för allt arbete i skolan och för elevernas fortsatta liv och verksamhet. Det är därför ett av skolans viktigaste uppdrag att skapa goda möjligheter för elevernas språkutveckling. En nyckelroll intar förmågan att läsa, förstå, tolka och uppleva texter av olika slag. Det är en angelägen uppgift att på olika sätt undersöka hur läsförmågan utvecklas och vilka faktorer som påverkar utvecklingen.

När svenska elevers läsförståelse sätts i relation till jämförbara grupper i andra länder berikas och vidgas den nationella bilden. Frågor som huruvida vissa undervisningsstrategier och sätt att organisera undervisningen är mer effektiva än andra när det gäller läskompetens kan belysas i internationella perspektiv. Genom Sveriges deltagande i läsundersökningen PIRLS, anordnad av The International Association for the Evaluation of Educational Achievement (IEA), har möjligheterna öppnats för sådana internationella jämförelser.

Efter att ha deltagit i PIRLS 1991 och 2001 anser Skolverket att Sverige inte ska delta i PIRLS 2006. Kristdemokraterna anser att detta är illavarslande eftersom PIRLS 2001 visade en nedgång i läsförståelse bland de svenska tredjeklassarna. Detta har inte framkommit i utvärderingar gjorda inom landet vilket borde göra fortsatt deltagande synnerligen intressant.

Vad avser utbildningsministern att göra för att belysa läsförmågan hos svenska skolbarn i ett internationellt och longitudinellt perspektiv?