Fråga 2003/04:778 av Kaj Nordquist (s) till finansminister Bosse Ringholm om begränsningar för samordning av den allmänna kollektivtrafiken samt övriga samhällsbetalda resor
Ett EU-direktiv (92/50) sätter stopp för kommuner, landsting och trafikhuvudmän att organisera gemensamma beställningscentraler. En sådan samordning skulle kunna ge möjlighet att delvis bromsa kostnadsutvecklingen. En förutsättning är dock att lagen om offentlig upphandling modifieras så att ägarna ska kunna överföra sina beställningscentraler till sina trafikhuvudmän utan föregående upphandling.
I propositionen Mer tillgänglig kollektivtrafik (prop. 1996/97:115) beskrivs mycket tydligt målen för den allmänna kollektivtrafiken. Där står om ambitionen att göra den allmänna kollektivtrafiken mer tillgänglig för funktionshindrade. Syftet var vidare att stora kostnadsökningar för särlösningar i form av färdtjänst skulle begränsas genom ändrade resvanor. Detta skulle ske genom ökat resande för funktionshindrade i den ordinarie linjetrafiken och genom samordning av olika slag av offentligt betalda resor. Det ter sig dock märkligt att primär- och sekundärkommuner utifrån ovanstående resonemang inte ska kunna samordna verksamheten på ett ekonomisk rationellt sätt.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansministern om han har för avsikt att genom ändring i lagstiftningen ge ägarna möjligheter att överföra sina beställningscentraler till sina trafikhuvudmän utan föregående upphandling och möjlighet att samordna upphandling av olika trafikformer enligt ett och samma kapitel i lagen om offentlig upphandling (14.3.3).