den 16 februari

Fråga 2003/04:771 av Cecilia Wigström (fp) till utrikesminister Laila Freivalds om sannings- och försoningskommission i Irak

Sannings- och försoningskommissionerna i Sydafrika och Chile visar att länder som bearbetat ett förflutet kantat av våld riktat mot civilbefolkningen lättare kan gå vidare. Det bidrar till att minska spänningar mellan brottsoffer och förövare, och främjar långsiktig fred, stabilitet och försoning i stället för våld och hat.

Irak är ännu ett land som behöver handskas med historien och de grova brott mot mänskliga rättigheter som skett under Saddamregimen. Att Saddam Hussein ställs inför rätta kommer att hjälpa till att etablera respekt för lag och rätt i Irak och vara en viktig del i återuppbyggnaden av landet. Men det skulle också behövas en nationell process där inte hämnd utan förlåtelse och försoning står i absolut centrum. Där sanningen om förtrycket kommer fram genom förövarnas berättelser. Där offren och deras upplevelser är i centrum. Offren och deras familjer förtjänar inget mindre.

Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta för att en sannings- och försoningskommission ska kunna skapas i Irak?