Fråga 2003/04:746 av Torsten Lindström (kd) till statsrådet Barbro Holmberg om kommunala merkostnader för asylsökande
Asylsökande, tillsammans med engagerade människor och organisationer kring dessa, känner maktlöshet och en djup misstro mot rättssamhällets förmåga att hantera asylprocessen. Praxis i asylärenden har de senaste åren förskjutits i riktning mot en större restriktivitet vilket bekräftas av såväl flyktingorganisationer som migrationsmyndigheter. Otillräckliga resurser och en bristfällig asylprocess har tillåtit ärendeberget hos myndigheterna att växa.
Till följd av dels asylsökandes upplevelser från hemländer, dels de trauma som utdragna asylprocesser kan föranleda drabbas många sökande av ohälsa. Kostnaderna för detta drabbar på ett orimligt sätt kommunen där den asylsökande vistas. Ett exempel är Hallstahammar som under 2003 betalade 5,6 miljoner för asylsökande som institutionsplacerats. Av denna kostnad ersätter Migrationsverket kommunen med 3,3 miljoner. Därmed tvingas kommunen betala en nettokostnad på 2,3 miljoner. Härutöver kommer kostnaderna för arbetstid för kommunal personal i de enskilda ärendena.
Statsrådet är förhindrad att uttala sig i enskilt fall men det är generellt sett orimligt att en kommun drabbas av extra kostnader för att Migrationsverket har en förläggning där. Det kan försvåra för staten att hitta förläggningsplatser och strider helt mot finansieringsprincipen. Asylsökande är statens ansvar.
Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag fråga statsrådet:
Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att enskilda kommuner inte ska drabbas av orimliga kostnader till följd av asylsökandes ohälsa?