den 12 februari
Fråga 2003/04:742 av Anita Sidén (m) till statsrådet Morgan Johansson om EU:s nya smittskyddsmyndighet och Göteborg
I Göteborg finns en stor bredd på den mikrobiologiska verksamheten. Där finns en infektionshygienisk enhet som är unik i världen genom att ha lyckats begränsa antibiotikaresistenta bakterier, MRSA. Det finns även ett stort bakteriologiskt och virologiskt laboratorium som är knutet till Sahlgrenska universitetssjukhuset av säkerhetsklass 3. Där kan man finna en av världens största kollektioner av bakteriestammar, vilket är en resurs för forskare och sjukvård världen över. Forskningsverksamheten är stark inom mikrobiologi och immunologi. Forskarna koordinerar eller deltar redan i stora EU-projekt. Dessutom finns ett stort centrum för vaccinforskning med stark internationell anknytning. Forskningsenheter som i dag finns i Göteborg bedriver forskning i mikrobiologi, immunologi, vaccin och smittskydd och de har ett brett och gott samarbete. I Göteborg finns lokaler i beredskap med möjligheter till utvidgning.
Det är viktigt att den nya myndigheten kan samverka med de nationella myndigheterna i varje EU-land på ett likvärdigt sätt och att den nya myndigheten inte hamnar mitt i en akademisk strid om vilket universitet som är bäst.
Sist men icke minst går kulturutbudet i Göteborg i många fall att nå på promenads avstånd.
Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att garantera vetenskaplig kompetens och utvecklingsmöjligheter för EU:s smittskyddsmyndighet?