den 6 februari

Fråga 2003/04:709 av Johan Pehrson (fp) till justitieminister Thomas Bodström om hot och våld

Det finns människor som med upprepade hot @ trots alla myndighetsåtgärder @ trakasserar andra människor. Det handlar inte sällan om psykiskt störda människor. De trakasserade får sitt eget och sin familjs liv sönderslaget av skräck. Inte sällan kan en störd person hålla flera människor inklusive deras familjer i schackmatt samtidigt. Det kan gälla hotfulla personer som kan vara dömda för olika brott flera gånger om.

Trots total parlamentarisk enighet på utredningssidan kan ännu, tämligen ofta, det absurda läge uppstå att någon är för sjuk för fängelse, men för frisk för öppenvård. I klartext innebär det att hoten kan fortsätta. Ett sätt att minska brottsoffrens omfattande lidande är att öka tvångsinslagen för den som på grund av sin sjukdom inte kan dömas till fängelse utan endast till skyddstillsyn. Ett annat är att ge möjlighet för ansvariga myndigheter att på bästa möjliga sätt skapa ett adekvat personskydd för människor som hotas.

Detta kräver betydande kunskap om den sannolika hotbilden. Det har dock visat sig att det finns sekretessregler som skyddar den dömde till betydande förfång för den hotade. I klartext kan det handla om att en annan myndighet måste ges insyn i till exempel en patientjournal om den straffrättsliga ansvarsfrågan är klarlagd. Alltså att brottsoffrets rätt till integritetsskydd väger tyngre.

Avser justitieministern att vidta några åtgärder för att bättre balansera ofrånkomliga frihetsinskränkningar mellan den som hotar och den som hotas?