den 30 januari

Fråga 2003/04:665 av Torsten Lindström (kd) till utbildningsminister Thomas Östros om högskolans anpassning till studenter med barn

Sveriges över 330 000 studenter är en mycket heterogen grupp. Till skillnad från mångas bild är relativt få studenter ensamstående 20-åringar som precis har flyttat hemifrån. Var fjärde student väntar med att skaffa barn visar en ny undersökning. Många av dem som valt bort familjebildningen anger att studierna tar mycket tid, vilket är svårt att förena med ansvaret som förälder.

Allt pekar mot att studenter med barn är en utsatt grupp i dagsläget. Det är också en grupp som ökat under se senaste åren. Många studenter med barn tycker inte att högskolevärlden är anpassad till eller har förståelse för dem. Det är svårt att hänga med i takten när barnen är sjuka.

Tentor och föreläsningar läggs på kvällar och helger då det är omöjligt för många föräldrar att komma ifrån. En del av studenterna tycker också att högskolan har en nedlåtande och beskyddande attityd till studenterna när studierna och deras roll som ansvarig förälder i hemmet kolliderar.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utbildningsministern:

Vad avser utbildningsministern att göra för att högskolan ska öka anpassningen till studenter med barn?