den 30 januari

Fråga 2003/04:661 av Lars Johansson (s) till näringsminister Leif Pagrotsky om höga priser för elcertifikat

Den 1 maj 2003 trädde lagen om elcertifikat i kraft. Systemet bygger på att producenter av el från förnybara energikällor får elcertifikat av staten för den el som produceras. Den el som produceras säljer producenten som vanligt på elmarknaden och får en intäkt från elförsäljningen. Certifikatet som producenten fått av staten kan också säljas och på så sätt ge producenten en extra intäkt. Den som producerar el från förnybara energikällor får alltså intäkter från både elförsäljning och från försäljning av certifikat. För att skapa en efterfrågan på elcertifikat införs en så kallad kvotplikt.

Kvotplikten omfattar bland annat elleverantörer som sålt el till elanvändare som inte själva hanterar sin kvotplikt. En elleverantör som hanterar kvotplikten för en elanvändare ska ha rätt att ta ut ersättning för den tjänsten.

Om prisutvecklingen för elcertifikat fortsätter som hittills visar det sig enligt en beräkning som också stöds av Energimyndigheten att de samlade avgifterna som konsumenterna för 2004 kommer att betala för elcertifikaten är 3,5 miljarder kronor. Av detta går 1,6 miljarder kronor tillbaka till produktion av den gröna elen. Mellanskillnaden består 700 miljoner kronor i moms och 1,2 miljarder kronor stannar hos elleverantörerna.

Avser ministern att vidta några åtgärder med anledning av att så stora avgifter tas ut?