den 10 oktober

Fråga 2003/04:64 av Magdalena Andersson (m) till socialminister Lars Engqvist om rättspsykiatrisk vård

I lagen om rättspsykiatrisk vård (1991:1129) framgår vilka personer som kan dömas till psykiatrisk vård i stället för fängelse och vilka kriterier som gäller. Där hänvisas också till föreskrifterna i hälso- och sjukvårdslagen om skyldigheten för en landstingskommun att erbjuda hälso- och sjukvård och att detta även gäller rättspsykiatrisk vård.

Sagt med andra ord @ det är staten som via sina domstolar fattar beslut om vård, men det är landstingen som får stå för utförandet och kostnaderna.

Antalet dömda till rättspsykiatrisk vård ökar och dessutom ökar vårdtiderna på grund av mer komplexa problem hos de dömda. En del dömda patienter vårdas på rättspsykiatriska kliniker runt om i landet och då får det egna landstinget stå för kostnaderna, andra patienter vårdas på landstingens egna psykiatriska kliniker. Eftersom de är dömda till vård kommer de i förtur till den vård som finns.

På många platser, bland annat i Jönköpings län, har det inneburit att andra psykiskt sjuka trängs undan. Patienter i allmänpsykiatrin, barn- och ungdomspsykiatrin och öppenvården har blivit lidande.

Avser socialministern att vidta några åtgärder för att överföra ansvaret för dem som är dömda till rättspsykiatrisk vård från landstingen till staten?