den 23 januari

Fråga 2003/04:606 av Sten Tolgfors (m) till utbildningsminister Thomas Östros om kvalitet och jämförbarhet i Skolverkets inspektioner

I samband med ett nyligen genomfört regeringsuppdrag om inspektion av fristående skolor med konfessionell inriktning eller liknande användes nya metoder för inspektion.

Enligt Skolverket självt var varje inspektionsutredning unik och exakt vilka metoder som skulle användas och hur de ska tillämpas avgjordes från fall till fall. Inga skolor granskades alltså på exakt samma sätt, vilket är tveksamt ur rättssäkerhetssynpunkt. Detta innebar bland annat att Skolverket inte i förväg informerat huvudmännen och skolorna om den förestående granskningen.

Besöken på skolorna har också gjorts oanmälda. Skolverket har därigenom inte gett skolorna möjlighet att i förväg ta fram dokumentation av intresse för inspektionen. Detta kan ha inneburit att utredningstiden förlängts och att den samlade personresursen per utredning blivit högre.

I ett fall befann sig hela skolan på höstlov, men Skolverket visste inte detta eller tog inte hänsyn till det. I ett par fall var dessa oanmälda inspektioner de första granskningar som nystartade skolor deltog i vilket inte heller underlättade för personal eller inspektion. Bortsett från det som överraskningsmomentet kan bidra till är det tveksamt om resultatet av dessa inspektioner blir lika fullödiga som förberedda inspektioner hade blivit.

Vilka åtgärder avser utbildningsministern att vidta för att säkerställa att Skolverkets granskningar blir effektiva och rättssäkra?