den 23 januari
Fråga 2003/04:605 av Sten Tolgfors (m) till utbildningsminister Thomas Östros om att rusta lärarna
Utbudet av kurser i läs- och skrivinlärning varierar stort mellan de drygt 20 lärarutbildningar som finns i Sverige. På en högskola ges mer än 60 poäng i läs- och skrivutveckling, medan andra bara erbjuder 5 poäng. Mycket av det pedagogiska kunnande som lärarstudenterna förväntas tillgodogöra sig har förpassats till den verksamhetsförlagda undervisningen.
Debatten om lärarna har de senaste åren mest kretsat kring huruvida lärare är behöriga eller inte. Den borde i stället handla om vilka förkunskaper och förutsättningar som krävs för att vara en duktig lärare och vilket innehåll lärarutbildningen bör ha. Oavsett vilken väg en lärare tagit till sitt yrke så är det grundläggande att han eller hon faktiskt har kompetens nog att klara av sin uppgift.
I detta ligger också en arbetsmiljöaspekt. Det är att göra studenterna en björntjänst att låta dem tro att de klarar att lära ut konsten att läsa och skriva utan att faktiskt ha gett dem kompetensen. Utbildning att möta sitt arbete är ett redskap som alltför många inte fått. Det är hög tid att ändra på det. Lärarstudenter som ska arbeta med att lära barn läsa måste få kompetens i läsinlärning.
Det behövs en lärarutbildning som ger studenterna en möjlighet att faktiskt klara de utmaningar som ligger i att vara lärare.
Vilka åtgärder avser utbildningsministern att vidta för att säkerställa att lärarstudenterna får en faktiskt möjlighet att klara de utmaningar som ligger i att vara lärare?