den 23 januari
Fråga 2003/04:601 av Sten Tolgfors (m) till utbildningsminister Thomas Östros om läsinlärning
"Studenterna menar att de inte känner sig rustade då det gäller läs- och skrivinlärningen. De nyutbildade lärarna är inga läsinlärningsspecialister och detta medför att de ofta undviker att ta ettor."
Mats Myrberg, professor i pedagogik vid lärarhögskolan i Stockholm, uppskattar att det behövs mellan 5 000 och 10 000 expertlärare för att hjälpa alla barn med läs- och skrivsvårigheter.
Ändå har regeringen monterat ned lärarutbildningen och gjort den så splittrad att studenterna inte har förutsättningarna att klara sitt yrke efter examen. Ämneskunskaperna har blivit eftersatta och det stora allmänna blocket i utbildningen ger för lite utrymme för olika krav på skolans olika nivåer. När samma student förväntas klara läsinlärning lika bra som SO och hantering av brådmogna tonåringar, i stället för att få koncentrera sig på att klara ett område med glans, så faller kvaliteten.
Lärarstudenterna förbereds inte för sitt yrke vilket leder till osäkerhet och karriärsbyten vilket gör att den skenande lärarbristen ökar. Det är viktigt att man undanröjer den osäkerhet som många lärare i dag känner inför sin uppgift. Alla lärare måste ha bra kunskaper på de områden de förväntas undervisa i. Om de inte har det måste de få kompletterande utbildning.
Vilka åtgärder avser utbildningsministern att vidta för att säkerställa att kunskap om läsinlärning bibringas landets lärarstudenter?