den 9 oktober

Fråga 2003/04:60 av Tina Acketoft (fp) till statsrådet Lena Hallengren om förskollärarutbildningen

Regeringen utlovade 6 000 nya pedagoger i förskolan under valrörelsen. Folkpartiet liberalerna ställde redan då frågan, var de skulle tas i från. I dag fick vi regeringens svar.

Lena Hallengren har tillsatt en arbetsgrupp för att arbeta fram ett förslag till en ny nationell, ettårig barnskötarutbildning på eftergymnasial nivå för att tillgodose behovet av personal i förskolan. Vi talar alltså inte längre om personal med den normala 3,5-åriga högskoleutbildningen, utan en snabbutbildad grupp för att lösa den akuta personalbristen.

Frågan är hur stor andel av personalen i förskolan som ska vara förskollärare, med pedagogisk högskoleutbildning, och hur stor andel som ska vara barnskötare, med gymnasieutbildning. Många kommuner har som mål att all, eller en övervägande majoritet, förskolepersonal ska vara utbildade förskollärare för att på så sätt höja eller säkerställa kvaliteten på verksamheten. Tanken är att barn redan från de allra första åren behöver pedagogisk utveckling och stimulans, därav heter ju också all barnomsorgsverksamhet numera förskola i stället för som tidigare daghem. Jag ställer mig undrande till att statsrådet Hallengren tror att den nu föreslagna utbildningen ska utgöra lösningen.

Vilka åtgärder avser statsrådet Lena Hallengren att vidta för att se till att förskolan får fler behöriga förskolepedagoger till verksamheten?