den 9 oktober

Fråga 2003/04:59 av Ulla Hoffmann (v) till tf. utrikesminister Jan O Karlsson om risk för avrättning av Afsaneh Nouroozi

Den iranska kvinnan Afsaneh Nouroozi riskerar att omedelbart avrättas efter att en dödsdom mot henne har blivit fastställd av högsta domstolen i Iran. Den 32 år gamla Afsaneh Nouroozi greps år 1997. Efter att ha avvärjt ett våldtäktsförsök dödade hon i självförsvar chefen för polisens underrättelsetjänst i Kish i södra Iran.

Att en stat utfärdar dödsdom är alltid ett brott mot de mänskliga rättigheterna som fastslår att "envar har rätt till liv, frihet och personlig säkerhet." Att använda våld är ingen lösning men en kvinna måste också ha rätt att värja sin kropp från övergrepp. Våldtäkt och annat sexualiserat våld är ett av de yttersta uttryck för den patriarkala samhällsstrukturen som vi ser över hela världen. Det är denna struktur som gör övergrepp mot kvinnor möjliga. När en kvinna värjer sig mot detta våld bryter hon mot denna maktstruktur. Detta kommer tydligt fram i detta fallet. Enligt islamsk lag fastslås rätten till självförsvar men ändå döms Afsaneh Nouroozi till döden. Vi vet att stening och offentliga avrättningar förekommer i Iran och att kvinnors ställning gentemot rättsväsendet är låg. Vi vet dessutom att våldtäkt för många kvinnor som lever under ett religiöst förtryck utöver att beröva kvinnan rätten till den egna kroppen också kan leda till ytterligare konsekvenser. Irans högsta ledare, Ayatollah Sayed Ali Khamenei har möjlighet att benåda Afsaneh Nouroozi.

Vilka åtgärder är utrikesministern beredd att vidta för att förhindra att Afsaneh Nouroozi avrättas?