den 20 januari

Fråga 2003/04:579 av Torsten Lindström (kd) till utbildningsminister Thomas Östros om studiemedel

Den längsta tid som man kan få studiemedel är begränsad till ett visst antal veckor per utbildningsnivå. På grundskolenivå kan man studera med studiemedel maximalt 40 veckor om man har grundskoleutbildning, 80 veckor om man inte har det och 100 veckor om färdighetsträning i läsa och skriva behövs. På gymnasienivå kan man studera med studiemedel maximalt 40 veckor om man har gymnasieutbildning och 120 veckor om man inte har det. På högskolenivå kan man studera maximalt 240 veckor med studiemedel.

Möjligheten att ta ut studiemedel för ett mindre antal veckor än kursens längd finns, och att därigenom spara veckor. Det finns dock fall med studerande som finansierat studier med fullt veckotal med fullt bidrag samt eget sparande och avstått från att låna. När dessa når maxtiderna för studiemedel har de inte utnyttjat sina möjligheter att använda statlig finansiering till fullo. De ställs inför en mycket svår situation om de inte hittar arbete eller kan räkna med ekonomiskt stöd från föräldrar eller släkt.

Det är mycket viktigt att det redan tillsammans med lånevillkoren med mera klart framgår hur man ska agera för att inte gå miste om studiemedel om man inte avser att ta ut ett fullt studielån. Studieovana utgör här en särskild riskgrupp.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag fråga utbildningsministern:

Vad avser ministern att göra för att studiemedlet ska betraktas som en pott där tidigare icke utnyttjade lån bör kunna komma i fråga efter maximala tidsgränsens utgång?