den 19 januari

Fråga 2003/04:572 av Owe Hellberg (v) till finansminister Bosse Ringholm om Riksbankens ställning

För att göra det möjligt för Sverige att gå med i EMU fullt ut så fattade riksdagen beslut om att göra Riksbanken självständig gentemot riksdag och regering. Folkomröstningen om EMU gav ett entydigt besked från svenska folket om att ej införa euron som valuta. Det innebär att det inte är aktuellt för Sverige att inom överskådlig framtid gå med i EMU, enligt riksdagspartiernas tolkning av folkomröstningsresultatet. Kriteriet för en fristående riksbank har därmed fallit och riksdagen kan fatta ett nytt beslut i frågan.

Lågkonjunkturen håller i sig, arbetsmarknaden har en svag utveckling och arbetslösheten ökar, vilket är mycket negativt för svensk ekonomi. Det finns inga tecken som tyder på en ökad inflation och för att få fart på hjulen, så har bland annat statsministern, näringsministern och LO-ekonomer krävt en sänkning av räntan. En onödigt hög ränta minskar möjligheterna för en uppgång på arbetsmarknaden och dämpar hushållens konsumtion.

Min fråga till finansminister Bosse Ringholm blir då följande:

Vad avser ministern att göra för att öka det politiska inflytandet över Riksbankens beslut om räntan för att underlätta harmoniseringen av den svenska finans- och penningpolitiken?