den 22 december

Fråga 2003/04:523 av Désirée Pethrus-Engström (kd) till utrikesminister Laila Freivalds om genderperspektivet i utrikes- och säkerhetsarbete

I europeiska konventet om EU:s framtid finns flera texter om ett alltmer nära militärt samarbete i Europa. Det som tyvärr ofta inte finns med i de tal eller artiklar man i dag kan läsa gällande säkerhetspolitiken i Europa är hur kvinnor ska involveras i detta arbetet.

I FN:s resolution 1325 från år 2000, om kvinnor, fred och säkerhet, påvisas hur konflikter runtom i världen påverkar kvinnor och därför måste involvera kvinnor. Ett genderperspektiv måste läggas även på detta område. Kvinnor är ofta särskilt utsatta i samband med krig, som civila offer. I Kongo vet vi exempelvis att tusentals kvinnor utsatts för systematiska våldtäkter. Finlands tidigare försvarsminister Elisabeth Rehn och Ellen Johnson Sirleaf från Liberia har på FN:s uppdrag arbetat fram en rapport kallad Women, War and Peace där de beskriver hur kvinnor påverkas av krig och hur kvinnor bör involveras i det fredsbevarande arbetet. Där finns flera förslag som kan användas i det fortsatta försvars- och säkerhetspolitiska arbetet inom EU. Där beskrivs bland annat hur kvinnor måste spela en central roll i fredsförhandlingar. Ofta saknas genderperspektivet då det ofta är männens perspektiv på fredsavtal. Men freden berör inte bara män, utan i hög grad även kvinnor. Frågan till utrikesministern blir med anledning av ovanstående:

Vad avser utrikesministern att vidta för åtgärder för att i det fortsatta konventsarbetet inom EU uppmärksamma genderperspektivet i det gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiska arbetet och specifikt implementera FN:s resolution 1325?