den 15 december

Fråga 2003/04:472 av Annelie Enochson (kd) till statsrådet Hans Karlsson om svenska forskares situation på arbetsmarknaden

Fredagen den 12 december presentarade SCB en undersökning som visar att 35 % av dem som arbetade inom högskolesektorn, och forskarexaminerades läsåren 1994/95@1995/96, hade en normal arbetsvecka på över 50 timmar. Bland dem som forskarexaminerades läsåren 1999/00@2000/01 och var anställda inom högskolesektorn arbetade 26 % över 50 timmar per vecka.

Att svenska forskare arbetar betydligt längre arbetsveckor än vad som är rimligt kan hänga ihop med den otrygga situation på arbetsmarknaden som många upplever. Då samma person först kan ha en doktorandtjänst i fyra år och sedan en postdoktorstjänst följt av en forskarassistenttjänst, kan en person i vissa fall gå på tidsbegränsade tjänster i upp till tio år.

Postdoktorstjänster ger nyblivna doktorer möjlighet att skaffa sig erfarenhet som forskare. Övervägande delen av postdoktorstjänsterna finansieras med stipendier vilket innebär att forskaren ställs utanför socialförsäkringssystemet.

Med anledning av det ovan anförda vill jag ställa följande fråga till statsrådet Hans Karlsson:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att förbättra situationen på arbetsmarknaden för våra svenska forskare?