den 12 december

Fråga 2003/04:464 av Viviann Gerdin (c) till socialminister Lars Engqvist om hjärtinfarktspatienter

En arbetsgrupp inom Cardiologföreningen har gjort en undersökning och kommit fram till att 650 patienter dör i onödan på våra sjukhus. Detta anses bero på grund av otillräcklig utrustning och att utbildning av vårdpersonal har försämrats. En av orsakerna till detta misslyckande kan bero på att sjukhuspersonalen förlitar sig på de speciella akutteamen som finns att tillgå, och är inte alltid på plats för att snabbt ingripa. Slutsatsen att 650 personer dör i onödan och detta inom sjukhusets väggar med tillgång till personal kräver att insatser görs som förhindrar de onödiga dödsfallen.

I en tidigare enkätundersökning gjord 1999 framkom att endast 40 % av alla sjukhus i Sverige hade en acceptabel utbildningsnivå för att ta hand om patienter med hjärtstopp. I en senare mätning från 2003 tyder det på att det skett en försämring. Arbetsgruppen inom Cardiologföreningen påpekar särskilt vikten av att det finns tillgång till defibrillatorer samt personal som är utbildade för att använda dem. En investering som motsvarar kostnaderna för en sjukhussäng.

4 av 74 tillfrågade sjukhus uppger att de har kvalitetskontrollsystem för patienter som drabbas av hjärtstopp, enligt Dagens Medicin. Med anledning av de oroande uppgifterna vill jag ställa följande fråga.

Vilka åtgärder avser socialministern att vidta för att hjärtpatienterna som behandlas inom sjukvården ska få ett säkrare medicinskt omhändertagande?