den 11 december

Fråga 2003/04:450 av Torsten Lindström (kd) till utbildningsminister Thomas Östros om svenskt inflytande i ett European Research Council (ERC)

Inom EU-ländernas samarbete i utbildningsfrågorna är det sjätte ramprogrammet huvudsakligen inriktat mot tillämpad forskning. Därför behövs en särskild lösning för grundforskning och strategisk forskning. Den bör vara frikopplad från EU-byråkratin, till exempel i form av ett europeiskt forskningsråd.

Idén med ett europeiskt forskningsråd förslogs första gången 1973 av Altiero Spinelli då han var ansvarig för den industriella strategin inom EU-kommissionen. Idén återupplivades 2000 genom Europolisprojektet, igångsatt för att stimulera debatt kring europeisk forskningsstrategi. Den har därefter stötts av kommissionären för forskningsfrågor, Philippe Busquin.

I samband med ministerrådet i november 2002 inbjöds medlemsstaterna och EU-kommissionen till fortsatta diskussioner kring ett European Research Council (ERC). En expertgrupp som tillsattes under det danska ordförandeskapet tittar på frågan och kommer att lämna förslag till kommissionären i november 2004. Samtidigt kommer det nederländska ordförandeskapet under andra halvan av 2004 att politiskt lyfta frågan. Efter beslutet kommer det att ta några år innan ett ERC är operationellt, och man har talat om 2009 som ett möjligt startdatum.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag fråga utbildningsministern:

Vad avser ministern att göra för att bevaka de svenska forskningsintressena i varje led av tillskapandet av ett europeiskt forskningsråd?