den 11 december

Fråga 2003/04:449 av Inger Davidson (kd) till utbildningsminister Thomas Östros om lärlingsutbildning @ ett medel för fler att passera gymnasiet

Antalet elever som lämnar gymnasieskolan utan fullständiga betyg har ökat för varje år. Den allt mer teoretiserade skolan har fått många elever med läggning för mer praktiska ämnen att tappa lusten när kraven på teoretiska kunskaper blivit för höga. Resultatet blir avbrutna studier eller en icke fullständig gymnasieutbildning. Detta riskerar naturligtvis att leda till försämrad självkänsla och en svårare situation på arbetsmarknaden.

Situationen skulle dock kunna vara annorlunda. Genom att skapa en skola där det praktiska kunnandet uppvärderas och likställs med teoretiskt kunnande skulle också mer praktiskt lagda elever känna uppskattning och bekräftelse. Man kan verkligen ifrågasätta huruvida alla efter avslutad gymnasieutbildning nödvändigtvis ska ha allmän behörighet till akademiska studier. Ett alternativ skulle kunna vara inrättandet av en yrkeshögskola.

I utredningen Unga utanför lyfts lärlingsutbildningen fram som ett sätt att möta ungdomar med praktisk begåvning och som ett sätt att minska avhoppen från gymnasiet. Forskaren Jonas Olofsson är orolig för att den bredare gymnasieskolan i längden kommer att marginalisera mer praktiskt lagda elever. En mer yrkesinriktad utbildning skulle kunna hindra denna marginalisering enligt Olofsson.

Mot denna bakgrund vill jag fråga utbildningsministern:

Är utbildningsministern beredd att bygga ut lärlingsutbildningen för att på så sätt minska avhoppen från gymnasieskolan?