den 3 december

Fråga 2003/04:381 av Lars Gustafsson (kd) till statsminister Göran Persson om tillsättande av en etikkommission

Det går inte en dag utan att märkliga affärer inom både offentliga myndigheter, statliga verk och det privata näringslivet rullas upp i medierna. I de fall det som avslöjas inte är direkt olagliga handlingar är de i varje fall etiskt tvivelaktiga med uppenbara inslag av girighet. Många arbetstagare och arbetsgivare som dagligen kämpar med att få sin ekonomi att gå ihop och fullgöra sina skyldigheter upprörs över den bristande etiken.

Hans De Geer, som är professor i etik och ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, menar att detta tvivelaktiga beteendet skadar såväl svenskt näringsliv som svenskt samhällsliv i stort. Det kan innebära att man tycker att det finns skäl att skärpa tillsynen över näringslivet från politiskt håll. Det finns en risk för en politisk reaktion som kanske går för fort och som inte blir genomtänkt och då skapar trögheter i systemet även för alla som sköter sig.

Det har blivit ett uppenbart behov att diskutera etiska ställningstaganden och värderingar. Kristdemokraterna har länge påpekat att en etikkommission borde tillsättas. Denna kommission skulle ha i uppgift att organisera en nationell dialog om värderingsfrågor och på detta sätt lyfta upp det ovärderliga samtalet och frågor som rör etiska ställningstaganden, vägledande värderingar för vårt samhälle och det dagliga livet.

Med anledning av ovan frågar jag statsrådet:

Avser statsministern att tillsätta en etikkommission och på så sätt fokusera på etiska ställningstaganden och värderingsfrågor i samhället?