Fråga 2003/04:37 av Owe Hellberg (v) till statsminister Göran Persson om svenska folkets inflytande på EU-konstitutionen
Folkomröstningen om EMU gav ett tydligt utfall. Det var kvinnorna, ungdomarna och LO-medlemmarna som tydligt sade nej. Deras två främsta skäl för detta var demokratiaspekten och självbestämmandet.
Nu ska regering och riksdag behandla förslaget till en ny konstitution för EU. Processen ska gå relativt fort och handlar mycket om just de frågor som var vägledande för EMU-valet, demokratin och självbestämmandet. Frågor som att EU ska ha en utrikesminister som ska leda den gemensamma utrikespolitiken, säkerheten ska stärkas av en gemensamt försvarspolitik som kan leda till ett gemensamt försvar, en permanent EU-ordförande, en slags EU-president ska ersätta det roterande ordförandeskapet i Europeiska rådet. Det finns en uppsjö av frågor som berör demokratin och där riksdagens makt minskar liksom det svenska självbestämmandet. Respekten för utfallet av EMU-valet och att riksdagsmajoriteten går i otakt med svenska folket när det gäller synen på demokrati och självbestämmande bör leda till att respekten även gäller fortsatta frågor som berör det framtida EU-samarbetet. Hur svenska folket ska bli informerade, få kunskap och inflytande över Sveriges hållning till fördragets olika delar är hittills okänt. Sex länder, till exempel Danmark har beslutat om en folkomröstning i frågan, dock inte Sverige.
Min fråga blir då följande:
På vilket sätt tänker statsministern verka för att svenska folket får information, kunskap och inflytande över hur Sverige ställer sig till EU-fördragets olika delar?