den 25 november

Fråga 2003/04:334 av Gudrun Schyman (v) till utbildningsminister Thomas Östros om jämställdhet som ett kvalitetskriterium inom högskolan

Högskoleverket redovisar i rapporten Lärosätenas arbete med jämställdhet studentinflytande samt social och etnisk mångfald (2003:31) en uppföljning av högskolornas kvalitetsarbete sedan 1999/2000. Generellt har jämställdheten förbättrats vid samtliga lärosäten i den meningen att det finns dokument och organisationer för främjande av jämställdheten, att könsfördelningen bland personal och studenter har blivit jämnare samt att genusperspektivet har fått ett större utrymme i forskning och undervisning i fler ämnen. Inom enskilda ämnen går utvecklingen dock mycket långsamt. Teknik och naturvetenskap är fortfarande en manlig domän medan vård- och lärarutbildningarna har en kraftig överrepresentation av kvinnor.

Hittills gjorda insatser har haft effekt men de är inte tillräckliga. En orsak är att det sällan förs någon djupare diskussion på vilket sätt jämställdheten bidrar till kvaliteten och varför en jämställd högskola är nödvändig. Det behövs tydligare kriterier som beskriver hur och förklarar varför jämställdhet innebär en förbättring av kvaliteten på utbildning och forskning. Ett av få exempel på en sådan tydlighet är att sambandet mellan jämställdhet och genusvetenskap ofta påpekas. Jag vill därför fråga utbildningsminister Thomas Östros:

Vad avser ministern att göra för att jämställdhet ska bli ett tydligt och reellt kvalitetskriterium inom utbildning och forskning vid universitet och högskolor?