den 25 september

Fråga 2003/04:28 av Mona Jönsson (mp) till miljöminister Lena Sommestad om ingrepp i Idefjorden

Idefjorden, som utgör gränsområde mellan Norge och Sverige, är vid sidan av Gullmaren innanför Lysekil den enda riktiga tröskelfjorden i Sverige. Sedan 1998 har det funnits planer på att spränga tröskeln i Idefjorden för att ge plats åt större fartyg in till Halden. Det var norska intressenter som då ansökte om tillstånd att spränga och muddra de grunda trösklarna vid Sponviken, Bjällvarpet och Svinesund.

Effekterna för det marina ekosystemet i fjorden skulle bli förödande. Lekområdena för sill i fjorden skulle förmodligen förstöras, liksom mångfalden av bottenlevande arter. Av Strömstads kommuns översiktsplan från slutet av 1990-talet framgick att vattenområdet är av riksintresse för naturvård, turism och friluftsliv och extra ekologiskt känsligt. Det sades att "fjordens bevarandevärde är stort och att den skall skyddas mot undervattenssprängningar m.m. eftersom dessa bl.a. kan frigöra miljögifter i bottensedimenten". Det större tonnaget skulle också starkt påverka situationen på botten, i vattnet och utmed fjordstränderna.

Frågan har nyligen återigen aktualiserats genom diskussioner i medierna. Enligt uppgifter finns planer på sprängning av tröskeln till Idefjorden fortfarande kvar i Norge.

Vad avser ministern att göra för att garantera skyddet, en gång för alla, mot exploatering och avgörande ingrepp i den ekologiskt känsliga och unika Idefjorden?