den 11 november

Fråga 2003/04:242 av Henrik S Järrel (m) till försvarsminister Leni Björklund om kompensationsåtaganden vid större civil-militära materielaffärer

Handel och ömsesidigt utbyte av avancerad vetenskap och forskning är nödvändigt för att utveckla och befästa vår konkurrensförmåga, inte minst inom den spetsteknologiska sektorn.

Motköp har därför blivit vanligare vid större såväl civila som militära materielaffärer, det vill säga säljaren eller säljarlandet åtar sig att köpa vissa andra varor eller tjänster av köparen eller köparlandet till ett värde som ungefär svarar mot ursprungsaffärens omfattning.

En del materiel som är klassad för försvarsändamål kan komma till användning för civilt bruk. Också viss materiel som är avsedd för civil användning i fredstid kan under vissa omständigheter komma till militär användning inom totalförsvarets ram.

Svenska staten befinner sig för närvarande i ett upphandlingsskede, dels av ett gemensamt radiokommunikationssystem (Rakel), dels av ett nytt flygplanssystem för Kustbevakningen.

Båda dessa system medger såväl civil som militär användning.

Vilka åtgärder avser försvarsministern att vidta för att kompensationsåtaganden, alternativt så kallad kvittning, i görligaste mån även tillämpas i dessa tilltänkta flermiljardaffärer?