den 7 november

Fråga 2003/04:231 av Ingrid Olsson (s) till statsrådet Hans Karlsson om rättvisa åt de föräldralediga

Den 12 november 2002 överlämnade Arbetslivsinstitutet sin översyn Hållfast arbetsrätt för ett föränderligt arbetsliv till arbetslivsministern. Huvudsyftet med utredningen har varit att utforma arbetsrätten så att den uppfyller kraven på trygghet och inflytande för de anställda inom ramen för en flexibel och effektiv arbetsmarknad. Utredningen innehåller flera bra förslag. Översynen har varit ute på remiss och beräknas som jag uppfattat det till stora delar nå riksdagen i form av en proposition under 2004.

Det jag vill fråga ministern om gäller skyddet vid föräldraledighet. Det är helt oacceptabelt att ha en lagstiftning som tillåter att de som väljer att skaffa barn bestraffas. Exemplen är många i form av uppsägningar, avbrutna provanställningar, försämrad löneutveckling och försämring av andra arbetsvillkor. Det här är naturligtvis i högsta grad en jämställdhets- och kvinnofråga då 85 % av all föräldraledighet tas ut av mammorna. Ett tydligt exempel på diskriminering som drabbat många av mina arbetskamrater inom vården är tillämpningen av 5 § LAS. De som varit vikarie i mer än tre år den senaste femårsperioden ska enligt lagen bli tillsvidareanställda (= fast anställda). Men verkligheten för unga kvinnor som skaffar barn har ofta blivit att de inte når upp till treårsperioden då föräldraledighetstiden i praktiken blir avräknad från kvalifikationstiden.

Min fråga till arbetslivsministern är:

Vilka initiativ avser arbetslivsministern att ta för att se till att vi äntligen får en jämställd arbetsrättslagstiftning för föräldralediga och en jämställd tillämpning av lagstiftningen i arbetslivet?