den 7 november

Fråga 2003/04:225 av Ulla Hoffmann (v) till utrikesminister Laila Freivalds om turkiska MR-organisationers handlingsutrymme

Den turkiska MR-organisationen Human Rights Foundation of Turkey har ställts inför rätta anklagad för att utan tillåtelse ha insamlat bidrag via Internet. Anklagelserna mot medlemmarna grundas på lagen om insamlingar av medel från år 1983 och den turkiska civillagens regler om stiftelser. Åtalet gäller också att Human Rights Foundation of Turkey, utan tillåtelse, har haft kontakter med internationella organisationer, bland annat Asma Jahangir, FN:s specielle rapportör om utomrättsliga, summariska och godtyckliga avrättningar, Johannes Swobada, EU-parlamentets rapportör om Turkiet och med Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter. Det är uppenbart att den lagstiftning som ligger till grund för ingripandena inte står i överensstämmelse med vad som krävs av en demokratisk stat eller artikel 11 i europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna. Vad gäller de mänskliga rättigheterna i Turkiet har visserligen en del reformlagar antagits för att anpassa Turkiet till förhållandena i EU, men lagarna tillämpas inte. Rapporter visar att tortyr och våldtäkter av förvarstagna och att säkerhetstjänstens överfall på civila ökar. Det faktum att MR-organisationer fortfarande inte kan arbeta fritt i Turkiet och att kontakter med internationella MR-organisationer anses brottsliga och kan leda till åtal förskräcker. Att kränkningarna av de mänskliga rättigheterna ökar trots lagändringar visar på att den politiska ledningen, det vill säga regeringen, inte är i ledning, utan att landet fortfarande styrs av militären även om viss kosmetiska förändringar gjorts. Min fråga till utrikesminister Laila Freivalds är därför:

Vilka åtgärder har ministern för avsikt att vidta för att Turkiet ska uppfylla Europakonventionens krav på mänskliga rättigheter?