den 5 november

Fråga 2003/04:200 av Dan Kihlström (kd) till justitieminister Thomas Bodström om polisingripanden vid avvisning

Under den senaste tiden har flera reportage i tidningar och radio visat att polisen använt oacceptabla metoder när avvisning av familjer ska verkställas. Särskilt gäller detta hanteringen av minderåriga barn. Minderåriga barn har hämtats i polispiket och senare kedjats fast på bår. I ett fall i Filipstad kom en större polisstyrka mycket tidigt på morgonen och tumult uppstod. Avvisningsförsöket slutade i kaos.

Barn i asylsökande familjer har i många fall mångåriga traumatiska upplevelser att bearbeta och komma till rätta med. Det är inte svårt att förstå att den typ av ingripande som skett i de beskrivna fallen blir för mycket för dessa familjer som redan lever under stor press. Man kan bara ana vilken bild av det svenska rättssamhället och den svenska polisen de bär med sig resten av livet oavsett beslutet av själva asylärendet. FN:s barnkonvention ger alla barn rätt till ett bra liv utifrån deras förutsättningar. Vid ingripanden av polisen finns det också starka skäl att ta hänsyn till barnen. Det måste finnas andra metoder och arbetssätt för polisen i samband med verkställande av avvisningar. Ovanstående händelser visar tydligt att polisen behöver ytterligare kunskap när det gäller omhändertagande av barn med redan tidigare traumatiska upplevelser för att undvika ytterligare psykologiska belastningar.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga vilka åtgärder ministern avser att vidta för att polisen på ett bättre och humanare sätt ska hantera särskilt barn vid avvisning ur landet.