den 23 augusti

Fråga 2003/04:1556 av Torkild Strandberg (fp) till justitieminister Thomas Bodström om ärendebalansen hos landets miljöåklagare

Miljöbrottslingar i Sverige har stora möjligheter att slippa straff. För närvarande ligger nästan 3 000 ärenden hos åklagare och väntar på utredning.

Vid Åklagarmyndigheten i Malmö, som ansvarar för Skåne och Blekinge, arbetar två miljöåklagare. De har 350 ärenden att utreda, mot ungefär 70 som en vanlig åklagare har. Till sin hjälp har de ett antal miljöutredare vid polisen, men dessa arbetar också med "vanlig" brottslighet och hinner inte med miljöärendena. Många miljöbrott preskriberas efter fem år, men åklagarna tvingas avskriva fall efter bara tre till fyra år eftersom möjligheten att utreda miljöbrott är mycket små efter så lång tid.

I en skriftlig fråga i december 2002 frågade jag ministern vad han tänkte göra för att minska ärendetrycket på landets miljöåklagare. I svaret hänvisade ministern till olika utbildningar och samarbetsprojekt som skulle lösa problemet.

Nu ser vi att detta inte räckt. Det krävs, förutom förstärkta resurser hos landets miljöåklagare, även fler miljöutredare inom polisen. Dagens situation med miljöbrott som inte utreds eller utreds med stor fördröjning för att åklagare saknas innebär att förtroendet och respekten för miljölagstiftningen urholkas.

Vad avser justitieministern att göra för att komma till rätta med ärendebalansen hos landets miljöåklagare?