den 9 augusti
Fråga 2003/04:1510 av Jörgen Johansson (c) till statsrådet Morgan Johansson om överviktsproblemet
Svensken blir allt fetare. Övervikt beräknas för en tredjedel av befolkningen. Det innebär en ökad belastning på samhällets vårdresurser vid sidan av den enskildes otillfredsställelse med sig själv. Orsaken till övervikt finns att söka på ett otal områden. Exempel på sådana är intag av fet mat, stillasittande såväl på arbetet som på fritiden samt oförmågan att motionera vilket bidrar till den ökade fetman i samhället. Vems är då ansvaret?
Vid sökandet av ansvar för den alltmer ökande fetman i samhället lämnas den enskildes ansvar, för sig själv, åt sidan och ansvarsstriden mellan landsting och kommuner blossar upp. Frågan är om övervikten beror på sociala faktorer eller om det är att anse som en sjukdom. Oavsett vilket framstår kommande kostnadsbild för att bekämpa övervikt som omfattande, om inte insikten om överviktens risker tydliggörs för alla människor. De rättsprocesser som nu stundar, mellan kommuner och landsting, i dessa frågor är en kamp om resurser vilka är knappa hos båda instanserna. En folkresning mot övervikt är därför nödvändig för att samhällets resurser ska kunna räcka till alla de ansvarsområden som kommuner och landsting har.
Min fråga till statsrådet är:
Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att minimera samhällets kostnader för övervikt så att människors välbefinnande kan öka?