den 28 juli
Fråga 2003/04:1468 av Hans Backman (fp) till statsrådet Ulrica Messing om beredskap inför översvämningar
Sverige ligger efter många andra europeiska länder när det gäller att hantera översvämningar. England, Tyskland och Holland satsar många miljoner på förebyggande åtgärder, Norge har hög beredskap. I Sverige finns, till skillnad från många andra europeiska länder, ingen myndighet med nationellt ansvar. Trots att experterna varnar för att översvämningshoten ökar så har vi i Sverige inte ens gjort en samlad riksbedömning.
Sannolika förskjutningar i klimatet mot ännu större nederbörd inom större delen av landet och mer frekventa och svåra extremsituationer samt en större sårbarhet hos samhället förvärrar situationen. Vägar, järnvägar och annan viktig infrastruktur ligger ofta lågt och sårbart i våra älvdalgångar och slås därför lätt ut av översvämningar. Vidare har bebyggelsen krupit allt närmare vattnet. Av landets 3,5 miljoner byggnader ligger enligt SCB 426 000 inom 100 meter från kust- eller strandlinje.
Oavsett de eventuella effekterna av klimatförändringarna kan man konstatera att de extremsituationer som inträffar i sig utgör tillräckliga skäl för att ta översvämningsriskerna på största allvar och planera för åtgärder som kan minska skadeverkningarna. Det är därför angeläget att se över hur vi på bästa sätt ska kunna skydda oss mot effekterna av framtida översvämningar. Såväl risken för människors liv och hälsa som samhällsekonomiska hänsyn motiverar en diskussion och översyn av hur planläggning och genomförande av sådana åtgärder organiseras.
Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att förbättra Sveriges beredskap vid hantering av översvämningar?