den 27 juli

Fråga 2003/04:1464 av Birgitta Ohlsson (fp) till försvarsminister Leni Björklund om att utbilda irakisk armé i Sverige

Kriget i Irak 2003 blev ett faktum och den efterföljande ockupationen likaså. Oavsett vilken åsikt olika partier i den svenska riksdagen hade i själva krigsfrågan borde vi alla bidra till att konstruktivt bygga upp ett självständigt och demokratiskt Irak som kan ge sin befolkning säkerhet och skydda de mänskliga rättigheterna. Den svenska försvarsmakten borde kunna bidra till denna process i Irak genom att utbilda irakiska soldater.

Det formella upprättandet av Iraks suveränitet under sommaren förblir meningslöst om inte irakierna själva förfogar över egna resurser så att de efterhand kan ta makten över det egna landet och upprätthålla säkerhet. Ett land utan egen armé kommer att riskera ha ett annat lands armé inom sina gränser. Sverige har dessutom redan gjort en liknande insats genom att utbilda irakiska poliser i Jordanien.

FN-resolutionen 1546 visar vägen folkrättsligt, då den lyfter fram vikten av att omvärlden bidrar till utbildning av de irakiska säkerhetsstyrkorna, inklusive militär och innehåller en begäran för detta ändamål riktad gentemot FN:s medlemsstater. Iraks övergångsregering har därefter bett omvärlden om hjälp med utbildning av soldater. FN-stadgan föreskriver en skyldighet för medlemsstaterna att verkställa säkerhetsrådets beslut.

Avser försvarsministern att ta ett initiativ för att irakiska soldater ska kunna utbildas i Sverige?