den 9 juli
Fråga 2003/04:1419 av Ingegerd Saarinen (mp) till utrikesminister Laila Freivalds om Sveriges agerande rörande Euratom
Euratom är en av EU:s ursprungliga beståndsdelar, och dess syfte är att främja kärnkraft genom en gemensam marknad för uranförsörjning i reaktorer och delar av reaktorer. Organisationen har också uppgifter rörande kärnsäkerhet och forskning.
Euratom har ett förlegat mandat och arbetssätt. Det omfattas inte av samma budgetkontroll och insyn från parlamentet som andra EU-institutioner. Det behöver reformeras eller avskaffas. Tyskland och Österrike har föreslagit en särskild regeringskonferens för att uppdatera Euratomfördraget, som inte har ändrats sedan bildandet 1957. Senare har Irland stött det förslaget.
Vid utrikesministerns information till riksdagen den 19 juni @ Information från regeringen om Europeiska rådets möte i Bryssel @ ställde jag en fråga till ministern om Sveriges hantering av frågan om en särskild regeringskonferens för att uppdatera Euratomfördraget.
Ministern svarade då: "Också Sverige har stött detta förslag och anser att det här fördraget behöver omförhandlas. Det är föråldrat och tar inte hänsyn till dagens situation, så vi ser fram emot en omförhandling."
Enligt Francois Lamoureux (Nucleonics Week, 24 June, p. 10) har dock endast Tyskland, Österrike och Irland stött förslaget.
Vad är det som ligger bakom dessa olika uppfattningar om hur Sverige har agerat?