den 22 juni
Fråga 2003/04:1362 av Inger René (m) till justitieminister Thomas Bodström om hot mot politiskt verksamma personer
Trakasserier mot politiker verkar öka och som en följd av detta rapporteras om politiker som inte förmår fullfölja sin politiska gärning. Det finns sannolikt också ett inte oväsentligt mörkertal. Endast en fjärdedel av de politiker, som för några år sedan tillfrågades av Kommunförbundet, hade anmält hoten, trots att de vetat vem som låg bakom dem.
Riksåklagaren har uttryckt att "de har en moralisk skyldighet att göra en anmälan. Syftet är ju att tysta politiker och förmå dem att avstå från praktisk verksamhet". Men undersökningar visar att av de anmälningar som faktiskt gjorts är det bara 4 % som går till åtal. Detta kränker den enskilda människan och också hela det demokratiska systemet. Effekten blir att alltfler avslutar sin politiska gärning.
Det måste anses vara ytterst allvarligt för den demokratiska beslutsprocessen i kommunerna och nationellt om inte dylika brott utreds och beivras. Följden blir att politiska beslut i kommunen, där politikerna ofta är väl kända för kommuninvånarna, inte kan fattas på demokratisk grund. Hot och trakasserier mot beslutande personer i kommunen kan enligt min mening inte accepteras av en demokratisk stat, i synnerhet om detta hot kan komma att påverka de beslut som fattas.
Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att hot mot politiskt verksamma personer ska beivras?