den 21 juni
Fråga 2003/04:1356 av Rosita Runegrund (kd) till utrikesminister Laila Freivalds om svenska företags sociala ansvar i Kina
Nyligen besökte Kinas utrikesminister den socialdemokratiska regeringen och flera svenska företag. UD har precis meddelat att utrikesminister Freivalds besöker Kina den 20@25 juni för att fördjupa den politiska dialogen mellan Sverige och Kina. Det är mycket bra. Politisk dialog med Kinas regering är mycket viktigt, förutsatt att den bygger på glasklara och konsekventa krav på respekt för mänskliga rättigheter i Kina. Det är också glädjande att den socialdemokratiska regeringen insett att dialogen måste föras på andra plan än det politiska. Därför uppskattar vi statsministerns initiativ Globalt ansvar från mars 2002 som lanserades i syfte att stimulera de svenska företagens sociala ansvar och roll i arbetet att främja bland annat FN:s deklaration för de mänskliga rättigheterna och ILO:s deklaration om mänskliga rättigheter i arbetslivet. Det är helt rätt att svenska och andra länders företag som etablerar sig i Kina också bär ett betydande ansvar för att främja respekten för mänskliga rättigheter. Handelsutbyte är en grundläggande delfaktor för den politiska utvecklingen i Kina. Men givet Kinas enorma marknadspotential för utländska företag, genom bland annat de jämförelsevis låga kinesiska lönenivåerna, finns det anledning till ett mått av oro inför svenska och andra länders företags verkliga vilja att leva upp till sitt "globala ansvar" att främja respekten för mänskliga rättigheter.
Därför vill jag fråga vilka åtgärder utrikesministern avser att vidta för att svenska företags verksamhet i Kina verkligen följer statsministerns initiativ om globalt ansvar.