den 21 juni

Fråga 2003/04:1353 av Cecilia Wigström (fp) till statsrådet Berit Andnor om föräldrapenningens inverkan på eventuell a-kasseersättning

Arbetet med att få fler pappor att ta ut föräldraledighet är ett viktigt led i strävan att nå ett mer jämställt samhälle. I de familjer där papporna tar ut en större del av föräldraledigheten än de två pappamånaderna delar många föräldraledigheten på heltid, till exempel sex månader till mamman och sex månader till pappan. En del föräldrar väljer att dela på föräldraledigheten löpande, till exempel att mamman är föräldraledig 60 % och arbetar 40 % och pappan är föräldraledig 40 % och arbetar 60 %. På så sätt kan pappan vara hemma tidigare med barnet och båda föräldrar kan upprätthålla sin karriär. Om man skulle bli uppsagd från sitt arbete under föräldraledigheten räknas denna enbart som överhoppningsbar tid om man varit hemma på heltid.

Ett fall rör en kvinna som efter att ha varit föräldraledig på heltid under fem månader, började arbeta 60 % och var föräldraledig 40 %. Under denna tid blev kvinnan arbetslös. Den a-kassa hon fick baserade sig på hennes 60-procentiga anställning. Mot bakgrund av arbetet med att få fler pappor att vara hemma med sina barn vore det inte orimligt att se över möjligheten att även låta föräldraledighet på deltid räknas som överhoppningsbar tid.

Vilka åtgärder kommer statsrådet att vidta för att undvika att föräldrapenningens inverkan på a-kasseersättningen minskar pappors föräldraledighet?