den 4 juni
Fråga 2003/04:1314 av Yvonne Ångström (fp) till statsrådet Ulrica Messing om statliga satsningar på bredbandsutbyggnad
Staten har satsat totalt ca 8 miljarder kronor på utbyggnad av bredband @ i första hand parallell infrastruktur. Alla de miljarder som beviljats i form av statsbidrag har inte, vilket var riksdagens avsikt, lett till att glesbygderna generellt fått tillgång till bredband. Många kommuner har satsat på att bygga egna nät i stället för att utnyttja de befintliga näten. Det förefaller som om många kommuner har valt fiberlösningar för att bygga ihop orter, inte för att nå användarna.
Det bör starkt ifrågasättas om det är en kommunal angelägenhet att bedriva verksamhet med högt risktagande för att konkurrera med befintliga aktörer på marknaden. Enligt kommunallagen ska kommunerna inte bedriva verksamheter som marknaden erbjuder. I en tid då statens, landstingens och kommunernas budgetar är hårt ansträngda med långtgående besparingskrav inom så väsentliga områden som skola, omvårdnad och åldringsvård är det närmast ansvarslöst att man fortsätter bygga parallella fibernät i stora delar av landet @ utan att målet om bredband åt alla uppnås.
Mot bakgrund av det anförda vill jag fråga:
Gör statsrådet bedömningen att det är en kommunal angelägenhet att erbjuda tjänster och produkter som marknaden redan förser invånarna med, och till kostnader som oftast mångdubbelt överstiger marknadens?