den 2 juni

Fråga 2003/04:1296 av Tina Acketoft (fp) till justitieminister Thomas Bodström om EU och människohandeln

Slavhandel låter som ett ord som beskriver en företeelse som ligger långt tillbaka i tiden. Men det är verklighet i dag för ungefär en halv miljon kvinnor och barn i EU. De kommer ofta från östra Europa men utnyttjas i alla EU-länder. Flertalet exploateras sexuellt, andra tvingas arbeta under omänskliga villkor. Slavhandeln styrs av internationella ligor och utgör en stor del av den organiserade brottsligheten. EU måste lägga avsevärt större resurser och politiskt engagemang på att stoppa den.

EU måste stödja rehabiliterings- och stödprogram för människohandelns offer och potentiella offer. Det finns redan väl fungerande program som upprättats av frivilligorganisationer i ursprungsländerna, men de behöver stöd. EU måste bidra till att utarbeta vittnesskyddsprogram och verka för att öka rättssäkerheten för de drabbade. Permanenta uppehållstillstånd i destinationsländerna ska ges till offer för människohandel. EU måste bidra till att medvetenheten om människohandelns konsekvenser ökar, såväl bland riskgrupper som berörda myndigheter. EU:s myndigheter måste samarbeta mycket mer med tull, polis och åklagarväsende i de länder utanför unionen som människohandelns offer kommer ifrån. Människors rätt till skydd från exploatering måste också ingå i den rättighetskatalog som borde vara fundamentet i en verklig europeisk konstitution. Sist men inte minst måste vi öppna Europas gränser för arbetskraftsinvandring.

Mot denna bakgrund vill jag fråga justitieministern vilka åtgärder han ämnar vidta för att förmå EU att agera mer kraftfullt mot slavhandeln.